Nieuws

We houden je graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen het notariaat en Notarisdossier. Een kleine selectie van onze artikelen vind je hieronder.

Vacature: wie kent er nog iemand?

Dirict groeit hard en daarom zijn we op zoek naar nieuwe collega's. De PHP ontwikkelaar is bij Dirict verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en releasen van onze software. Samen met ons team werken wij met de nieuwste technieken aan onze eigen webapplicatie: Notarisdossier.

Er zijn binnen het notariaat misschien niet zo veel medewerkers die bij ons willen komen programmeren, maar mochten die er wel zijn dan zijn ze uiteraard van harte welkom. Echter, er zijn misschien wel mensen die iemand kennen die bij ons wil komen werken.

Wat hebben wij te bieden?

Veel vrijheid en de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen met een fijne werkplek (MacBook Pro en twee schermen). Niet geheel onbelangrijk: borrels, teamuitjes en gezellige collega’s.

Daarnaast lunchen wij samen en hebben wij een vrijdagmiddagborrel. Uiteraard prima arbeidsvoorwaarden en niet geheel onbelangrijk: wij zijn gevestigd in Utrecht, lekker centraal in het land en dichtbij het centrum.

Bedankt!
Degene die iemand bij ons aandraagt gaan wij natuurlijk enorm bedanken met een leuke verassing. Voor meer informatie kan altijd contact opgenomen worden met Niels of met Jacky.

Dank je wel vast voor het meedenken!

2 vogels op een zonnige middag

Op een zonnige namiddag reed ik over een snelweg door de polders ergens ten westen van onze hoofdstad. Het was een rustige en windstille dag. Opeens zag ik een roofvogel, volgens mij een valk, zitten op een lantaarnpaal. Deze vogel zat met zijn vleugels wijd uitgestrekt van de zon te genieten. Dat was een mooi gezicht. Even later, een kilometer of twee verderop, zat precies zo’n zelfde vogel in precies dezelfde houding van de zon te genieten. Frappant. Is dat nou toeval of niet? Het zette mij aan het denken.

Als twee notarissen in dezelfde buurt precies hetzelfde doen en precies hetzelfde zeggen, wat is het verschil tussen de ene en de andere notaris? Wat is het verschil tussen deze twee vogels? En stel dat ik moet kiezen, hoe moet ik dan kiezen? Als ik het verschil niet kan zien, horen of voelen, dan is er in mijn beleving geen verschil. En als er wel een verschil in prijs zit, dan is mijn keuze misschien wel daarop gebaseerd. Terwijl dat niet mijn gewoonte is, om alleen op prijs te kiezen.

Met andere woorden: maak het verschil! Durf echt 'anders dan anderen' te zijn. Dat is de kern van strategisch positie kiezen. Zorg dat mensen zien, horen en voelden dat deze notaris staat voor zijn keuze.

Dan weet ik ook dat die notaris voor mij (klaar) staat.

De keuze wordt gebaseerd op de aard van het kantoor (sterkten en zwaktes), de omgevingsfactoren (vraag of markt) en de concurrent (aanbod). Als de keuze is gemaakt, wordt deze vervolgens ingevuld. Daarbij hoort ook dat een eenmaal gemaakte keuze consequenties heeft en dat het doorvoeren ervan soms best pijn kan doen.

Het proces van kiezen en het verschil durven te maken is een veranderingsproces waar een kantoor doorheen gaat. Net zoals Rome niet op één dag is gebouwd, zo verandert een notariskantoor ook niet op één zonnige namiddag. Wacht niet af tot het weer een zonnige middag wordt om te starten met veranderen, maar ga aan de slag. Verandert de wereld niet? Doe het dan zelf.

Nieuwe collega: Deborah

Aankomende 3 jaar ga ik de opleiding Management en Directiesecretaresse volgen. Voor mijn opleiding moet ik 4 dagen stagelopen en deze stage ga ik lopen bij Dirict. Ik ga verschillende werkzaamheden uitvoeren die bij de opleiding behoren. Voordat ik bij Dirict ben gaan werken heb ik anderhalf jaar bij een ICT-bedrijf gewerkt als receptioniste, dit deed ik in combinatie met de opleiding Receptie en Secretarieel.

In mijn vrije tijd ga ik graag gezellig wat drinken of ergens een hapje eten met vrienden. Persoonlijk houd ik er van om graag in de buiten lucht te zijn.

1 maand AVG

Voetbalclubs durven hun selecties niet meer online te zetten, scholen lieten de jaarlijkse advertentie in de krant waarin ze hun geslaagden feliciteren achterwege en kerken klagen dat ze in de wekelijkse mededelingen niet meer mogen oproepen tot gebed voor een zieke in de parochie. De AVG is vandaag precies een maand van kracht, maar dat zal niet overal worden gevierd...

Bij Notarisdossier en de gebruikers ervan is dat gelukkig niet het geval. Notarisdossier was al ver voor 25 mei ‘AVG-proof’, onze software is van begin af aan gebaseerd op ‘Privacy by Default’ en ‘Privacy by Design’. Die kant is volledig dichtgetimmerd.

Het cliëntportaal wordt aangeboden als onderdeel van de totaaloplossing van Notarisdossier. Daarnaast is het óók als aanvullende module naast Van Brug Software (NIS en Codex), Qu-Bis en NextAssyst te gebruiken. Tussen de systemen staat een koppeling die zorgt voor het synchroniseren van cliënt- en dossiergegevens en vervolgens kan via het portaal veilig worden gecommuniceerd.

3e gender

Het is wel even wennen dat er overal ‘genderneutrale’ bordjes op toiletdeuren verschijnen. Dat de NS het niet meer heeft over ‘Beste dames en heren’ maar over ‘reizigers’. Het is het begin, zo blijkt uit dit artikel in de Volkskrant van 29 mei. De derde gender komt eraan!

Wij vroegen ons af of dit nog invloed heeft op het notariaat en daarmee ook op Notarisdossier? Op het eerste gezicht zitten we goed. Op kantoor hebben wij genderneutrale toiletten, dus nieuwe bordjes hebben we niet nodig. Maar wij hebben wel programma-taal met variabelen die geslachtskenmerken voluit maken in aktes. Die zijn er nu nog maar voor twee genders: hij/zij, hem/haar, comparant/comparante...

Met name in familierecht(modellen) komen de geslachtskenmerken veelvuldig voor. Om een testament te maken bijvoorbeeld. Onze modellen zijn zo slim dat twee gelijkluidende testamenten in één keer gemaakt kunnen worden. Of het nu om man-vrouw, vrouw-man, man-man of vrouw-vrouw gaat: dat gaat allemaal in één keer goed.

Maar wat wij nog niet hebben is de man-x of de vrouw-x of de x-x variant. Afgezien van die variabelen zijn er voor ons nog een paar punten in de terminologie waarover nagedacht moet worden. Hoe om te gaan met de term testateur-testatrice? Wat wordt de derde variant? Of wat te denken van echtgenoot-echtgenote. Taal technisch moeten de aktes nog eens tegen het licht gehouden worden. Dat is een taak voor het notariaat.

Tot slot: op dit moment biedt het BRP (GBA) nog geen mogelijkheid om een derde gender vast te leggen. Dat wil zeggen dat elke natuurlijk persoon in de database nu nog of man of vrouw is. De automatiseringsverandering start bij de gemeenten.

De Volkskrant heeft het over een nieuwe wet die er eerst moet komen, vervolgens moeten de gemeenten aan de slag. Maar misschien moeten er ook nieuwe woorden worden bedacht? Als dat allemaal zover is, dan staan wij klaar met onze nieuwe variabelen: hij/zij/onbekend en hem/haar/euh...